Kiwi - zielony sposób na zdrowie

Kiwi - zielony sposób na zdrowie

Kiwi to owoc, który zna każdy, choć do połowy ubiegłego wieku europejczycy w ogóle nie wiedzieli o jego istnieniu. Dzisiaj dostępny jest przez cały rok, niemalże w każdym sklepie, a długa lista cennych właściwości oraz niepowtarzalny smak powodują, że wciąż chętnie go kupujemy, wykorzystując do zdrowych koktajli, deserów czy też jedząc od razu po obraniu jako przekąskę. Co powoduje, że owoc ten nie traci na popularności od wielu lat na całym świecie? Sprawdź, dlaczego naprawdę warto regularnie włączać kiwi do diety!

Skąd się wzięło kiwi?

Kiwi to owoc, który w pierwszej kolejności poznali Chińczycy. Jego uprawę rozpoczęto w Północnej części Chin, w dolinie rzeki Jangcy. Zostało nazwane chińskim agrestem, a jego nazwę zmieniono dopiero 1947 roku, kiedy jeden z amerykańskich importerów zauważył, że owoc ten do złudzenia, kolorem oraz specyficznym owłosieniem, przypomina charakterystycznego ptaka z Nowej Zelandii. To właśnie od momentu pojawienia się w tym kraju, kiwi stało się bardzo popularne na świecie, chociaż do Europy dotarło stosunkowo późno. Dzisiaj jest jednym z najbardziej znanych egzotycznych przysmaków.

Zielona bomba witaminowa

Niewielki słodko-kwaśny owoc to prawdziwe bogactwo witamin. Trudno wskazać taką, której nie ma w tym zielonym smakołyku. Przede wszystkim znajdziemy w nim witaminę C, korzystnie wpływającą na odporność organizmu. W 100 gramach owocu zawiera się około 93 miligramów kwasu askorbinowego, co pozwala całkowicie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w naszym organizmie. Szczególnie warto zatem zajadać się owocem w czasie kiedy walczymy z przeziębieniem lub czujemy się osłabieni. Oprócz witaminy C kiwi posiada również witaminę A, witaminy z grupy B, korzystnie działające na układ nerwowy oraz witaminę K, pozytywnie wpływającą na krzepliwość krwi.

Jakie inne cenne właściwości posiada kiwi?

Kiwi to jednak nie tylko zbiór witamin, ale także wiele innych substancji uznawanych za świetnie wpływające na zdrowie. Może być częścią profilaktyki nowotworowej, jako że znajduje się w nim glutation, zapobiegający występowaniu mutacji w DNA. Badacze wykazali także obecność substancji będących w stanie niszczyć komórki nowotworowe w jamie ustnej. Osoby obawiające się wystąpienia u nich raka powinny spróbować również czerwonej odmiany kiwi, które co prawda jest mniej dostępne w Polsce, jednak posiadają duże ilości antocyjaniny o silnym działaniu utleniającym, zabezpieczającym komórki przed zmianami.

Po kiwi powinni sięgnąć również cukrzycy, gdyż zawarty w nim błonnik skutecznie reguluje poziom cukru we krwi. Pozwala on również radzić sobie z zaparciami, wspiera proces odchudzania, zapewniając poczucie sytości na dłużej oraz utrudniając wchłanianie cukru i tłuszczu, a także pomaga w leczeniu zaburzeń lipidowych. Kiwi to również cenne źródło substancji pozwalających skutecznie zadbać o oczy. Zawiera luteinę oraz już wcześniej wspominane witaminy E oraz C, które chronią przed zwyrodnieniami plamkę żółtą, odpowiadającą za ostre widzenie.

Czy kiwi ma jakieś wady?

Kiwi ma tę wadę, że jest dość uciążliwe przy obieraniu, dlatego, aby ułatwić sobie spożywanie owocu, lepiej wykorzystać obieraczkę Pelamatic® OPD-001, dokładnie usuwającą skórkę, bez utraty cennego miąższu. Ponadto warto obserwować reakcje organizmu na kiwi, gdyż niektóre osoby mogą mieć na nie alergię, która objawia się wysypką lub obrzękiem w okolicach jamy ustnej. Jeśli jednak taka przypadłość nas nie dotyczy, w trosce o zdrowie, koniecznie jedzmy ten zielony owoc!

Pelamatic® OPD-001
Obieraczka do owoców i warzyw Pelamatic® OPD-001

 

 

 

 

Michał

Logo Dotpay

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów