Domowe chipsy z ziemniaków – zdrowa przekąska, która zachwyci najmłodszych

Domowe chipsy z ziemniaków – zdrowa przekąska, która zachwyci najmłodszych

Chipsy to przekąska, której trudno się oprzeć. Kiedy już raz otworzymy opakowanie, ciężko poprzestać wyłącznie na kilku smażonych plasterkach. Paradoksalnie najchętniej sięgamy po nie, oglądając sport, mimo że zdecydowanie nie pasują one do sportowego stylu życia. Szczególnie niekorzystnie działają na dzieci, które jednak uwielbiają chrupać chipsy w czasie oglądania filmów lub wracając z kolegami ze szkoły. Na szczęście istnieje alternatywa pozwalająca stworzyć zdrowe wersje tych tłustych przegryzek. Jak przygotować domowe chipsy smakujące nie tylko najmłodszym?

Dlaczego chipsy są niezdrowe?

Chipsy na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nieszkodliwe, ale to tylko złudne wrażenie. Tak naprawdę kryją w sobie mnóstwo substancji działających bardzo niekorzystnie na nasze zdrowie. Zawierają znaczne ilości tłuszczów trans, które przyczyniają się do rozwoju wielu chorób układu krwionośnego, a nawet mogą prowadzić do zawału. To dlatego, że odpowiedzialne są za odkładanie się dużych ilości złego cholesterolu. Jedzenie tych wysoko kalorycznych przekąsek może szybko skończyć się otyłością, szczególnie niebezpieczną w przypadku dzieci. Zjedzenie jednej paczki dostarcza tyle samo kilokalorii, co dwudaniowy obiad, a wiele osób traktuje ją tylko jako coś do chrupania pomiędzy posiłkami.

Sklepowe chipsy zawierają także ogromne ilości soli, której spożywanie może doprowadzić do nadciśnienia oraz problemów z nerkami. Jeszcze groźniejszy od niej jest glutaminian sodu, mający polepszać smak chipsów. Często wraz z walorami smakowymi zapewnia jednak pojawienie się wielu alergii. Regularne spożywanie tej przekąski w skrajnych przypadkach może nawet skończyć się chorobą nowotworową, do której przyczynia się powstający podczas smażenia ziemniaków akrylamid.

Alternatywa dla klasycznych chipsów: zamień niezdrowe na domowe!

Jeśli dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka, zdecydowanie powinieneś usunąć z diety sklepowe chipsy. To jednak wcale nie oznacza, że musisz na zawsze zrezygnować z ulubionych przekąsek! Możesz wykonać ich zdrowe zamienniki we własnej kuchni. Zamiast smażyć ziemniaki w głębokim tłuszczu, upieczesz je w piekarniku, skutecznie zmniejszając zawartość tłuszczów trans w porównaniu z klasyczną wersją chipsów. Samodzielnie możesz wybrać ulubione przyprawy, które nadadzą twojej przekąsce wyjątkowego smaku. Koniecznie wypróbuj słodką paprykę, zioła prowansalskie, czy też świeży tymianek. Twoje chipsy na pewno będą miały znacznie mniej soli, niż te gotowe, jednak aby jeszcze bardziej zadbać o zdrowie, dodaj do nich sól himalajską, która nie wchłania zanieczyszczeń ze środowiska oraz pozwala wyrównać ilość substancji mineralnych w organizmie, a także wyregulować objętość krwi.

Jeśli raz spróbujesz zdrowej wersji chipsów, już nigdy nie będziesz chciał kupić standardowej paczki w sklepie, a twoje dzieci zaczną domagać się, aby przygotowywać im domowe przekąski jak najczęściej. By oszczędzić czas, który trzeba przeznaczyć na uciążliwe obieranie dużej ilości ziemniaków, możesz użyć mechanicznej obieraczki Pelamatic® OPP-001, która całkowicie wyręczy cię w tym procesie. Dzięki niej chipsy trafią na stół szybciej, niż kiedy trzeba było jechać po nie do sklepu!

Pelamatic® OPP-001
Obieraczka do owoców i warzyw Pelamatic® OPP-001


 

 

Michał

Logo Dotpay

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów