Szukaj

Kandyzowana skórka pomarańczowa.

Gosia, 20 luty 2017
Kandyzowana skórka pomarańczowa.

Tłusty czwartek już za kilka dni. To jeden z moich ulubionych dni w roku ;) Już czuję smak pysznych pączków i faworków. Mmm... Pycha!

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pączki z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Oczywiście skórka pomarańczowa musi być domowa – ta zawsze smakuje najlepiej. Skoro do niekwestionowanego Święta Pączków mamy jeszcze kilka dni, chcę pokazać Wam jak samodzielnie w domu wykonać taką kandyzowaną skórkę. Idealnie nada się do posypania pączków, ale również do makowców, serników, keksów i wielu innych wypieków. Do wykonania tego przepisu użyjcie (w miarę możliwości) pomarańczy ze sklepów ze zdrową żywnością.

Składniki

3 duże pomarańczy

200 g. cukru

50 ml. wody

łyżeczka soku z cytryny

Pomarańcze wyszoruj szczoteczką oraz wyparz. Następnie obierz tylko pomarańczową skórkę, starając się dokładnie oddzielić ją od białej (albedo), która odpowiada za gorzki smak. Najwygodniej i najszybciej obierzesz skórkę obieraczką Pelamatic. Jak to zrobić pokazywałam w tym poście. Poniżej przypominam filmik, na którym pokazuję jak przygotować idealną skórkę pomarańczową:

Gotową skórkę pokrój w kostkę. Następnie zalej ją wrzącą wodą i gotuj przez około 5 minut. Odcedź i powtórz tę czynność. Dzięki temu skórka będzie pysznie miękka.

Cukier i wodę rozpuść w garnku i zagotuj. Do gotującego się syropu wrzuć pokrojone i dwukrotnie przegotowane skórki z pomarańczy. Na małym ogniu gotuj skórki w syropie pod przykryciem przez około godzinę, aż znaczna część wody odparuje a skórki zrobią się szkliste. Pod koniec gotowania odkryj przykrywkę i dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Zdejmij garnek z gazu i pozostaw do wystygnięcia.

Po ostudzeniu odcedź skórkę od syropu na sitku i przełóż ją do słoiczka, natomiast pozostały aromatyczny syrop możesz wykorzystać np. jako dodatek do herbaty, ciast czy innych pyszności.

Smacznego!