7 sposobów na przedłużenie świeżości warzyw i owoców.
Gosia, 24 październik 2016
Świeże warzywa i owoce powinny być podstawą jadłospisu każdego człowieka. Każdemu, kto się ze mną zgadza przybijam internetową piątkę! Sceptyków powinny przekonać badania żywieniowe, spływające z całego świata i zdrowy rozsądek – warzywa i owoce to przecież witaminy w czystej postaci, mnóstwo energii oraz szerokie pole do popisu dla każdego, lubiącego choć trochę gotować. Jednakże utrzymanie ich świeżości może stanowić nie lada wyzwanie. Bo przecież większość z nas nie ma czasu na codzienne wizyty w osiedlowym warzywniaku, a i nie sposób kupić wszystkiego „na styk“. Pokażę Ci jakich prostych trików możesz użyć w swojej kuchni, aby dłużej cieszyć się ulubionymi warzywami i owocami.
1. Owiń liściastą zieleninę w ręcznik papierowy
Osobie, która wynalazła ręcznik papierowy
z ogromną chęcią uścisnęłabym dłoń! Nie dość, że ręcznik ratuje kryzysowe
sytuacje w kuchni, to jeszcze świetnie sprawdza się w przedłużeniu życia
szpinakowi, sałacie, rukoli oraz innym liściastym warzywom, które tak chętnie
miksujemy w pyszne koktajle. Aby spełnił swoją rolę, owiń swoją zieleninę w
kilka listków ręcznika papierowego. Ręcznik wchłonie nadmierną wilgoć
z liści, dzięki czemu nie będą gniły i dłużej zachowają świeżość. W miarę
możliwości wyjmij liściaste warzywa z foliowych torebek, które mają
działanie odwrotnie niż ręcznik, czyli zatrzymują wilgoć i tworzą idealne
warunki do rozwoju pleśni i grzybów. Przed owinięciem liści ręcznikiem
przejrzyj je, oddziel nadgniłe i zżółkłe liście. Trzymaj je w lodówce nie myte.
2. Przechowuj banany z dala od innych
owoców
Banany wytwarzają duże ilości etylenu-
substancji odpowiadającej za proces dojrzewania. Niektóre owoce, takie jak
truskawki czy cytrusy, wytwarza go mniej i są bardziej wrażliwe na wysokie
stężenie etylenu. Przez co szybciej przejrzewają, a w efekcie gniją lub
wysychają. Aby temu zapobiec, przechowuj banany oddzielnie od reszty owoców, na
przykład w innej misce.
Wiedza o etylenie może Ci się również przydać w
innej sytuacji. Mianowicie jeśli chcesz przyspieszyć proces dojrzewania, na
przykład awokado, umieść je w papierowej torebce z bananami. W sklepie
były tylko zielone banany i po zakupie nie możesz się doczekać aż będą
dojrzałe? Włóż je do papierowej torebki i zamknij szczelnie. Etylen, które same
wytwarzają, przyspieszy ich dojrzewanie, a Ty szybciej uzyskasz zamierzony
efekt.
3. Czy banany przechowywać w lodówce?
Będąc w temacie bananów, zapewne znasz już
odpowiedź. Być może nawet masz doświadczenie z trzymaniem bananów w
lodówce. Efekt zazwyczaj jest tak sam: banany wyciągnięte z lodówki wyglądają,
jakby miały za sobą walkę bokserską – są pokryte ciemnymi nieestetycznymi
plamkami. Więc jeśli zależy ci na ładnych żółtych owocach, trzymaj je
z dala od temperatur chłodniczych. Dużo lepiej będą wyglądały trzymane po
prostu w misce na kuchennym blacie.
Gdy jednak dysponujesz bardzo dojrzałymi
bananami, które lada dzień będą do wyrzucenia, włóż je do lodówki! Zaskoczyłam
Cię? Niepotrzebnie! Co prawda w lodówce skórka złapie brunatny kolor, ale
miąższ banana pozostanie bez zmian. Co więcej, przedłużysz dzięki temu trwałość
swoich bananów i wykorzystasz je kiedy zajdzie taka potrzeba, czyli wszędzie
tam gdzie nie muszą idealnie wyglądać: do koktajlu, jako słodzik do ciast czy
deserów. Jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.
4. Pomidory i ogórki z dala od lodówki
Lodówki zostały stworzone po to, aby wydłużyć
termin przydatności do spożycia naszych zapasów. Są jednak pewne produkty,
które w temperaturze chłodniczej czują się gorzej, niż w pokojowej. Są nimi na
pewno pomidory i ogórki, które trzymane w lodówce po prostu tracą swój smak.
Ogórki stają się bardziej wodniste i szybciej się psują. Pomidory zmieniają
swoją delikatną strukturę. Aby temu zapobiec, przechowuj pomidory i ogórki na
kuchennym blacie w misce wyłożonej ręcznikiem papierowym (tak jak pisałam,
ręcznik papierowy jest niezastąpiony w kuchni ;) najlepiej w zacienionym
miejscu.
5. A marchewki do wody!
Marchewki są warzywem stosunkowo trwałym, ale
po pewnym czasie nawet w lodówce potrafią zwiędnąć. Możesz jednak temu
zapobiec. Przechowuj marchewki całe zanurzone w zimnej wodzie. Musisz pozbyć
się jedynie ich naci. Zapobiegasz dzięki temu ubytkowi wody z tych warzyw,
więc na dłużej pozostają chrupiące i jędrne. Tak samo będzie zachowywał się
korzeń pietruszki.
6. Przechowuj ziemniaki w pobliżu jabłek, aby
zapobiec ich kiełkowaniu
Jabłka są kolejnym owocem, wytwarzającym duże
ilości etylenu – substancji przyspieszającej dojrzewanie. Co ciekawe, to nie jedyna
funkcja tej substancji. Etylen zapobiega również kiełkowaniu ziemniaków. Więc
jeśli chcesz mieć twarde, jędrne ziemniaki bez kiełków, trzymaj je w pobliżu
jabłek. Gdyby tylko w szkołach tak przystępnie nauczano chemii...
7. Przechowuj świeże cięte zioła lekko
zanurzone w naczyniu z wodą
Czy często używasz świeżych ciętych ziół do
gotowania? Ich aromat jest niezastąpiony, prawda? Jeśli chcesz cieszyć się
swoimi ziołami dłużej, przechowuj je w następujący sposób. Przygotuj słoik
napełniony do połowy wodą. Następnie obetnij dolne końcówki swoich ziół i
zanurz je w wodzie. Słoik z ziołami możesz wstawić do lodówki, lub trzymać
go na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej. W ten sposób Twoje ulubione
zioła nie zwiędną i dłużej będą cieszyć swym aromatem.
Wykorzystaj te 7 sztuczek w swojej kuchni. Są
proste do wykonania i praktyczne. Ciesz się dłużej smakiem oraz wartościami
ulubionych warzyw i owoców.