Zimne koktajle i smoothies z warzyw
Gosia, 5 lipiec 2017Chcąc ugasić pragnienie w upalne dni, wiele osób sięga po owoce – latem niezwykle popularny jest arbuz, który nie tylko przynosi ulgę, gdy jest naprawdę gorąco, ale również świetnie smakuje. Jednakże sposobów na ochłodę jest dużo więcej! Sporym zainteresowaniem cieszą się warzywa, które mogą stać się bazą lub jednym ze składników pysznych, orzeźwiających, a przede wszystkim zdrowych koktajli i smoothies. Warto więc poznać ich pozytywny wpływ na organizm i już dziś wprowadzić je do diety.
Znakomity sposób na ochłodę
W gorące upalne dni takie napoje będą idealnym wyborem. Jednakże przynoszenie ochłody to nie jedyna ich zaleta. Są polecane przede wszystkim tym osobom, które nie przepadają za piciem wody, a jednocześnie istnieje konieczność jej uzupełnienia. Taką szansę daje napój przygotowany na bazie ogórka, gdyż ten składa się w 97% z wody, będzie więc znakomicie sprawdzał się w takiej roli. Koktajle i smoothies pozwalają także na bardzo dobre przyswajanie składników odżywczych.
Takie napoje to również alternatywa dla tych, którzy potrzebują urozmaicenia i chcą spróbować nowych pomysłów na serwowanie warzyw, odmiennych od tradycyjnych sałatek czy surówek. Co prawda, jest to forma płynu, ale wbrew pozorom, smothie potrafi być sycące i sprawdza się jako szybka przekąska. Wystarczy obrać poszczególne składniki i zmiksować. Przygotowywanie usprawni wykorzystanie obieraczki do warzyw i owoców, takiej jak Pelamatic® OPD-001 czy Pelamatic® OPP-001. Istnieje jeszcze jedna korzyść komponowania napojów z warzyw. W sytuacji, gdy w lodówce zostanie mała ilość jarmużu czy natki pietruszki, które są zbyt małe, aby wykorzystać je w innych daniach, można je z powodzeniem dodać do koktajli lub smoothies, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
Kilka pomysłów na zdrowe i zimne napoje
Warzywa i owoce świetnie komponują się ze sobą, a dodatkowo mają pozytywny wpływ na organizm. Przykładowo, marchew zawiera β-Karoten, posiada właściwości antyoksydacyjne i jest korzystna dla wzroku. Ogórek jest niskokaloryczny i dzięki ogromnej zawartości wody skutecznie gasi pragnienie. Natka pietruszki zawiera żelazo i witaminy C, A i E. Jarmuż ma w składzie sulforafan, który działa przeciwnowotworowo, a ponadto dostarcza witaminy A, C, K oraz wapń i potas. Podobnie rzecz ma się z owocami – pomarańcza dostarcza dużą ilość witaminy C. Jabłko zawiera błonnik usprawniający trawienie, a gruszka jest świetnym sposobem na uzupełnienie potasu, magnezu czy pektyny. Warto więc eksperymentować lub skorzystać z naszych poniższych propozycji.
Pyszne smoothies z marchwi, jabłka i pomarańczy
Składniki:
1 marchew
1 jabłko
1 pomarańcza
sok z cytryny
1/2 szklanki wody
Umyć i obrać marchew, jabłko i pomarańczę (można do tego użyć np. obieraczki Pelamatic® OPP-001)
W naczyniu zblendować wszystkie składniki
Napój podawać najlepiej schłodzony
Orzeźwiający napój ogórkowo - owocowy
Składniki:
1 ogórek
pęczek natki pietruszki
1 jabłko
1 banan
1/2 szklanki wody
Umyć i obrać ogórka, jabłko i banana
Umyć natkę pietruszki
W naczyniu zmiksować wszystkie składniki
Smoothies najlepiej będzie smakować schłodzony
Ciekawy sposób na wykorzystanie jarmużu
Składniki:
2 garści jarmużu
1 gruszka
sok z 1 pomarańczy
kilka kostek lodu
Dokładnie umyć jarmuż
Obrać gruszkę (np. wykorzystując obieraczkę Pelamatic® OPD-001)
Wycisnąć sok z pomarańczy
Zblendować wszystkie składniki
Dodać kilka kostek lodu