Twardy orzech do zgryzienia...
Gosia, 19 marzec 2017Czy lubisz orzechy tak samo jak ja? Oprócz niesamowitego smaku, wzbogacają dietę w całe mnóstwo dobrych dla zdrowia składników. Najczęściej spotykamy je na świątecznym stole, jako składniki ciast i innych słodkości, ale coraz częściej pojawiają się również jako cenne dodatki do głównych posiłków w ciągu dnia. Specjaliści do spraw żywienia zalecają, aby spożywać je regularnie - ale nie przesadzać z ich ilością. Wynika to z faktu, że orzechy są produktami wysokokalorycznymi, zawierają bowiem spore ilości tłuszczy, jednak tych dobrych tłuszczy, jedno- i wielonienasyconych, w tym omega-3. Zatem dzienne spożycie powinno oscylować w granicach 10 sztuk, czyli zazwyczaj garści.
Wartości odżywcze orzechów
Wysoka zawartość tłuszczu nie powinna Cię jednak zniechęcać do jedzenia orzechów włoskich czy laskowych, ponieważ są one źródłem bardzo dobrej jakości białka. Ta cecha jest znana i wykorzystywana przez osoby, które z różnych względów nie chcą, bądź nie mogą jeść mięsa. Ponadto, orzechy są lubiane i chętnie spożywane przez uczniów i studentów. Dzięki dużej zawartości fosforu i magnezu, orzechy usprawniają procesy myślowe, polepszają koncentrację i ułatwiają zapamiętywanie. Syntetyczne preparaty magnezowe cieszą się bardzo dużą popularnością w Polsce, mimo tego, że magnez z naturalnych źródeł, takich jak orzechy, jest dużo lepiej przyswajany przez organizm. Nie łykaj zatem tabletek, gdy masz niedobór magnezu- schrup kilka orzechów dziennie, a Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje.
Właściwości zdrowotne
Z powodu swoich niezwykłych właściwości, orzechy są obiektem niezliczonych badań naukowych, nie tylko z dziedziny żywienia, ale także medycyny. Orzechy włoskie wzmacniają system nerwowy, bowiem zawarty w nich kwas lanolinowy wzmacnia komórki nerwowe. Nalewki czy napary z orzecha włoskiego mają działanie bakteriobójcze i grzybobójcze – łagodzą więc kłopoty żołądkowe i zatrucia pokarmowe. Orzechy brazylijskie natomiast są bardzo bogatym źródłem selenu. Jak bardzo bogatym? Okazuje się, że 1 orzech brazylijski zaspokaja ponad 100% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Zatem spożywanie orzechów brazylijskich wzmacnia odporność, usprawnia pracę tarczycy i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Stale trwają badania nad przeciwnowotworowym działaniem orzechów.
Czy każdy orzech to orzech?
Jakie znasz rodzaje orzechów? Na pewno włoskie i laskowe – są najbardziej popularne i dostępne w Polsce, gdyż nie muszą być przywożone do kraju. W marketach spotkać można również fistaszki, pistacje, czy kokosy. Jednak zapewne zaskoczy Cię fakt, że z wymienionych przeze mnie „orzechów“ na miano prawdziwego orzecha zasługuje jedynie laskowy. Orzech włoski, pistacja czy kokos to pestkowce. Orzech ziemny natomiast, z botanicznego punktu widzenia, należy do rodziny bobowatych, więc bliżej mu np. do fasoli. Wszystkie nazywane są jednak orzechami, ze względu na ich skład i właściwości odżywcze.
Jak przechowywać orzechy?
Mam nadzieję, że garść tych ciekawostek zachęciła Cię do regularnego jedzenia orzechów. Muszę jednak uzbroić Cię również w kilka informacji na temat przechowywania orzechów. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczy, nieodpowiednio przechowywane orzechy mogą nawet zjełczeć. Powinny być trzymane w zaciemnionym, chłodnym i suchym miejscu. Przechowywane w wilgoci łatwo pleśnieją i stają się niebezpieczne dla zdrowia. Orzechy mogą być długo przechowywane, ale nie więcej niż kilka miesięcy. Jeśli jest taka możliwość, lepiej wybrać orzechy w łupinie, nie te łuskane. Daje to kontrolę nad tym, co dzieje się z nimi po pozbawieniu ich „naturalnego opakowania“. Na sklepowych półkach orzechy wyłuskane mogą niestety leżeć przez długi czas, co sprzyja utracie najwartościowszych składników. Sięgając po orzeszki ziemne w łupinach, rozłupuj je rękami, a nie zębami. Jest to ważne, ponieważ te orzechy rosną nie daleko ziemi, w związku z czym na skorupce mogą znaleźć się chorobotwórcze grzyby.
To nie wszystko...
Słowem podsumowania, orzechy są niezwykle wartościowe i jak najbardziej warto włączyć je do codziennej diety. Dostarczają niezbędnych składników, urozmaicają jadłospis i pysznie smakują. Pewnie zgodzisz się ze mną, że łupanie orzechów jest najmniej przyjemną czynnością, związaną z ich chrupaniem. Ale nie musi taką być! Wiesz, że pokazuję tu najciekawsze rozwiązania, związane obieraniem. Tak jest też tym razem. Zapoznaj się z nowością w sklepie Obieramy.pl – automatyczną łuskarką do orzechów RA-001. Przekonaj się jakie to proste!