Letnie koktajle i smoothies na bazie truskawek
Gosia, 8 czerwiec 2017Początek lata nieodłącznie kojarzy się z truskawkami! Chociaż największą wagę przywiązuje się do ich wyjątkowego aromatu i smaku, to mogą również pochwalić się wieloma cennymi, pozytywnie wpływającymi na organizm właściwościami. Właśnie dlatego mało kto nie lubi zajadać ich pełnymi garściami. Jednocześnie szczególnym uznaniem cieszą się koktajle i smoothies przygotowywane na bazie tego owocu.
Truskawki – właściwości
Truskawki to nie tylko słodki smak dzieciństwa, ale również porcja zdrowia. Odpowiada za to duża zawartość witaminy C, potasu, żelaza, wapnia czy magnezu. Ponadto owoce te są bogatym źródłem flawonoidów chroniących przed działaniem wolnych rodników, które sprzyjają miażdżycy, uszkadzają ściany naczyń, ułatwiają mutację DNA i starzenie się komórek oraz mogą przyczyniać się do powstawania demencji czy udaru.
Jakie korzyści daje robienie koktajli i smoothies z truskawek?
Truskawki z cukrem, z lodami czy z bitą śmietaną – sama myśl o tych deserach wywołuje uśmiech. Jednocześnie znakomitym rozwiązaniem jest przygotowanie chłodzącego koktajlu lub smoothie z tych owoców. Bazą może być jogurt, mleko krowie lub roślinne. Już jedna porcja przyniesie prawdziwą ulgę w upalny dzień. Jednakże to nie wszystko, gdyż samodzielnie przygotowany napój daje pewność, co do zawartości, umożliwiając wyeliminowanie z diety konserwantów czy syropu glukozowo-fruktozowego, obecnego w gotowych, sklepowych produktach. Zawarte w koktajlu lub smoothie, witaminy i składniki są lepiej przyswajalne – stanowią naturalną suplementację w odróżnieniu od form syntetycznych. W przeciwieństwie do kupnych soków, nie są pasteryzowane, przez co zachowują o wiele więcej witamin i składników mineralnych.
Często zdarza się tak, że podczas transportu ze sklepu do domu, truskawki stracą nieco swojego uroku. Przygotowanie napoju jest dobrym sposobem na ukrycie tego faktu, który może sprawić, że dzieci będą marudzić podczas jedzenia tych owoców. Koktajl lub smoothie to również łatwiejsza forma spożycia owoców – co jest korzystne także dla starszych osób.
Truskawki – znakomite w połączeniu z innymi owocami
Smak truskawek świetnie uzupełniają inne owoce. Wybornym połączeniem jest koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy. Jego wykonanie jest niezwykle proste – wystarczy obrane owoce brzoskwini oraz truskawki zblendować z mlekiem (krowim lub roślinnym) lub jogurtem. Aby przyrządzanie napoju było łatwiejsze, warto użyć obieraczki Pelamatic® OPD-001 lub modelu OPP-001. Takie urządzenie zapewni nie tylko szybkie, ale i dokładne obranie owocu, jednocześnie gwarantując, jak największą efektywność. W podobny sposób można przygotować pyszne smoothie o smaku truskawek i gruszek.
Poniżej znajdują się przepisy na pyszne napoje z wykorzystaniem truskawek:
Koktajl truskawkowo-brzoskwiniowy
Składniki:
250 g dojrzałych truskawek
2 średnie brzoskwinie
120 g jogurtu naturalnego
- Truskawki dokładnie umyć i oderwać szypułki.
- Brzoskwinie umyć i obrać ze skórki (np. za pomocą obieraczki Pelamatic® OPD-001)
- W naczyniu zblendować wszystkie składniki.
- Koktajl podawać najlepiej schłodzony.
Smothie truskawkowo-gruszkowe
Składniki:
1 gruszka
Szklanka truskawek
1 łyżeczka miodu
- Truskawki dokładnie umyć i oderwać szypułki.
- Gruszkę obrać ze skórki (pomocna będzie obieraczka Pelamatic® OPP-001)
- Owoce włożyć do naczynia, dodać łyżeczkę miodu i zmiksować.
- Jeżeli smothie wyjdzie zbyt gęste, można dolać nieco wody.
- Dodać kostki lodu.