Czy suplementacja witamin jest konieczna?
Gosia, 29 czerwiec 2017Media bombardują reklamami suplementów, namawiając do nabycia produktów, które mają być receptą na zdrowie. Chcąc zadbać o siebie, łatwo skusić się na zapewnienia producentów, jednocześnie zapominając, że najlepsze rozwiązania dostarcza sama Matka Natura – owoce i warzywa to najlepsze i najbardziej obfite źródła witamin. Fakt ten przemawia za tym, że suplementacja witamin za pomocą syntetycznych środków nie jest konieczna, a ponadto może być nawet niewskazana, o czym mowa w niniejszym artykule.
Wady suplementacji witamin
Chociaż suplementy mogą wydawać się „skoncentrowaną” dawką witamin, to w rzeczywistości charakteryzują się gorszą przyswajalnością w porównaniu do spożywania warzyw i owoców. Jednocześnie raport NIK ujawnił, że wiele suplementów nie wykazało cech opisanych na opakowaniu. Ponadto w odróżnieniu od leków, takie środki nie przechodzą szeregu badań klinicznych przed wprowadzeniem na rynek. Uzupełniając niedobory witamin różnorodnymi specyfikami, należy uważać na możliwość ich wejścia w reakcje z innymi, stosowanymi dotychczas lekami.
Dbanie o zdrowie za pomocą suplementów może także zadziałać na niekorzyść organizmu, za sprawą możliwości przedawkowania. W przypadku uzupełniania witamin poprzez jedzenie owoców i warzyw czy picie z nich soków, dużo trudniej o nadmiar.
Suplementom należy oddać pewną sprawiedliwość – ich stosowanie w przypadku zatwierdzonych, kontrolowanych przez lekarza niedoborów jest wskazane, jednakże powinno się w takiej sytuacji korzystać z suplementów o statusie leków.
Owoce i warzywa – jakie konkretne witaminy zawierają?
Długo można by wymieniać korzystne właściwości poszczególnych witamin – ich obecność jest dla organizmu niezbędna. Przykładowo witamina A wpływa dodatnio na wzrok i kondycję skóry oraz paznokci; C zwiększa odporność, ułatwia przyswajanie żelaza, a dodatkowo oddziałuje na stan zębów i dziąseł; K sprzyja krzepliwości krwi; natomiast E działa ochronnie dla błon komórkowych i zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Poniżej znajduje się lista witamin, które zapewniają wybrane owoce i warzywa:
Cytrusy – C, z gr. B, E,
Kaki – A, C, E, z gr. B, K,
Jabłka – C, E, K, z gr. B,
Gruszki – C, z gr. B,
Śliwki – A, C, E, K,
Brzoskwinie – A, C, z gr. B,
Kiwi – C, E, K, z gr. B.
Ziemniaki – C, z gr. B, K,
Buraki – A, C, E, z gr. B,
Rzepa – z gr. B, A, C.
Warzywa i owoce – warto włączyć je na stałe do diety
Chociaż najłatwiej czerpać z natury wszystko, co najlepsze latem i wiosną, to warto to robić przez cały rok. Odpowiednio zbilansowana dieta będzie na tyle skuteczna, że w większości wypadków nie zaistnieje potrzeba dodatkowej suplementacji. Aby dostać się do cennej zawartości wielu owoców i warzyw, należy obrać je ze skórki. Ręczne obieranie bywa żmudnym i męczącym zajęciem, a dodatkowo może powodować znaczne zmniejszenie objętości jadalnej części rośliny. Rozwiązaniem tych problemów jest zastosowanie automatycznej obieraczki, takiej jak Pelamatic® OPP-001, która obiera owoce i warzywa z niezwykłą precyzją, a dodatkowo robi to bardzo szybko. Smoothie z kiwi, sałatka z buraków czy przekąska z rzepy – przygotowanie tych przysmaków z wykorzystaniem obieraczki stanie się dużo łatwiejsze, pozwalając zachować zdrowie i kondycję.