Podkręć swój metabolizm!
Gosia, 17 styczeń 2017
Styczeń to idealny miesiąc, aby pomyśleć o swojej sylwetce. Jeśli dokuczają Ci zbędne kilogramy, zapewne zastanawi asz się co zrobić, aby się ich pozbyć. Tłuszcz nagromadzony wokół brzucha, bioder czy na pośladkach, odkł ada się zazwyczaj w wyniku niezdrowych nawyków żywieniowych i braku aktywności fizycznej. Najczęściej jest to długotrwały proces. Właśnie dlatego zrzucenie kilogramów również wymaga czasu, mimo tego, że firmy farmaceutyczne, produkujące tabletki na odchudzanie, obiecują szybkie efekty. Często jedynymi efektami tych suplementów są efekty uboczne. Kluczem do skutecznego i zdrowego odchudzania jest przyspieszenie metabolizmu. Szybsza przemiana materii powoduje zwiększone tempo spalania tłuszczu, reguluje gospodarkę enzymatyczną organizmu a w efekcie spadek masy ciała. Co więc zrobić, aby podkręcić swój metabolizm?
1.
Ćwicz!
Już sama aktywność fizyczna przyspiesza
przemianę materii. Najlepiej, żeby była intensywna. Świetnie działają tu
zarówno treningi kardio jak i interwały. Przemiana materii jest szybsza nie
tylko podczas ćwiczeń, ale również przez pewien czas po treningu. Ponadto,
dzięki ćwiczeniom, zwiększasz masę swoich mięśni, a to ma bezpośredni wpływ na
Twój podstawowy wydatek energetyczny. Dodatkowo, wysiłek fizyczny bardzo dobrze
wpływa na samopoczucie. Tak więc ćwicząc świetnie się czujesz i wyglądasz coraz
lepiej.
2. Jedz regularnie
Jednym z najczęściej spotykanych
niewłaściwych nawyków żywieniowych jest zjadanie dużych porcji posiłków w
dużych odstępach czasu. Bardzo złym nawykiem jest również rezygnowanie ze
zjedzenia śniadania. Dla dobra naszego metabolizmu powinno się zjadać w ciągu
dnia regularnie 5 posiłków: 3 większe i 2 mniejsze. Bardzo ważne jest, aby
żadnego z tych posiłków nie omijać. Zaczynając dzień bez śniadania brak Ci
energii, ciężej jest Ci się skupić no i spowalniasz metabolizm. To samo tyczy
się długich przerw między posiłkami, prowadzących do powstawania uczucia głodu.
Twój organizm, który nie dostaje regularnie „paliwa“ czyli jedzenia, przechodzi
w stan stresu, odkładając każdy nadmiar energii „na potem“ oraz spowalnia
metabolizm. Pamiętaj jednak, aby za zwiększoną ilością posiłków nie szło
zwiększenie ilości spożywanego jedzenia. Aby schudnąć, trzymaj się zasady: w
ciągu dnia spalaj więcej kalorii, niż ich dostarczasz. Pamiętaj o regularnym
spożywaniu owoców i warzyw, które zdrowo sycą, a zawierają stosunkowo mało
kalorii.
3. Spożywaj błonnik
Błonnik w naturalnej postaci znaleźć można,
ogólnie mówiąc, w roślinach. Wchodzi w skład ścian komórkowych roślin. Znaleźć
go można w większej bądź mniejszej ilości w warzywach, owocach, roślinach
strączkowych oraz zbożach i ich przetworach. Błonnik wpływa korzystnie na
metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Dlatego jedzenie owoców, które zawierają
cukry proste w połączeniu z błonnikiem, jest korzystniejsze dla organizmu,
niż picie soków owocowych, które są niemalże pozbawione błonnika. Ponadto
błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, co ma bezpośredni wpływ na tempo
metabolizmu. Dodatkowo pomaga w usuwaniu substancji toksycznych
z organizmu, które metabolizm spowalniają. Należy jednak pamiętać, że zbyt
duża podaż błonnika może powodować ograniczone wchłanianie niektórych
składników z pożywienia, takich jak: żelazo, wapń czy niektórych witamin rozpuszczalnych
w tłuszczach.
4. Nawadniaj się
Dobre nawodnienie organizmu jest bardzo
ważne z wielu przyczyn. Woda jest niezbędna praktycznie do wszystkich
procesów zachodzących w organizmie. Wypłukuje szkodliwe produkty przemiany
materii. Delikatnie ale skutecznie pobudza układ trawienny. Ponadto woda
zapełnia żołądek oraz ułatwia rozbicie pokarmu i rozprowadzenie składników
odżywczych po organizmie.
5. Wysypiaj się
Wypoczęty organizm to zdrowszy organizm.
Ilość snu wpływa na tempo metabolizmu. Niekorzystna jest zarówno za mała ilość
snu jak i za duża. Podczas snu organizm regeneruje się, dzięki czemu lepiej
funkcjonuje.
6. Produkty przyspieszające metabolizm
Oto niektóre produkty przyspieszające
metabolizm:
Ostra papryka – zawarta w ostrej papryce
kapsaicyna przyspiesza tętno i zwiększa metabolizm;
Imbir – ma właściwości rozgrzewające i
wspomagające trawienie oraz wpływa na detoksykację organizmu;
Cynamon – obniża poziom złego cholesterolu
we krwi oraz przyspiesza trawienie;
Curry – przyspiesza przemianę materii i
zmniejsza apetyt;
Czarny pieprz – zwiększa ukrwienie tkanek i
pobudza wydzielanie soków trawiennych, przez co proces trawienia przebiega
sprawniej;
Zielone warzywa – zawierają błonnik
pokarmowy przyspieszający metabolizm, jak również chlorofil, który sprzyja
usuwaniu toksyn z organizmu. Zielone warzywa są niskokaloryczne, więc
spożywanie ich zapewnia uczucie sytości przy niskiej zawartości kalorycznej;
Jagody – bogate są w antyoksydanty oraz
błonnik;
Kawa – kofeina, zawarta w kawie przyspiesza
puls jednocześnie zwiększając spalanie kalorii. Aby kawa działała korzystnie na
metabolizm, należy pić ją niesłodzoną oraz nie zabielać jej śmietanką,
zawierającą dużą ilość tłuszczu;
Herbata – najlepiej na metabolizm wpływa
zielona herbata, mająca działanie oczyszczające. Obniża poziom cukru i
trójglicerydów we krwi;
Grejpfruty – przyspieszają trawienie a przez
to metabolizm. Grejpfruty stosowane są przez osoby odchudzające, ponieważ
zmniejszają wchłanianie tłuszczu;
Cytryna – bogata w naturalne antyoksydanty,
oczyszcza organizm, wzmacnia odporność oraz wspomaga spalanie tłuszczu.
Szklanka wody z cytryną wypita rano na czczo wspomaga proces odchudzania;
Jabłka – zawarte w nich pektyny
przyspieszają trawienie tłuszczu i usuwają szkodliwe produkty przemiany materii;
Ocet jabłkowy – przyspiesza spalanie
tłuszczu, zmniejsza apetyt.
7. Co spowalnia metabolizm?
Głodówki – dieta o bardzo małej
kaloryczności, bądź rezygnowanie z podstawowych posiłków w ciągu dnia
przełącza organizm w stan głodu. Spowalnia on procesy, zachodzące w organizmie,
również metabolizm. Każdy nadmiar energii odkłada w postaci tłuszczu. Taki stan
sprzyja nabieraniu wagi, co więcej pogarsza się stan psychiczny.
Tłuszcze trans – ze względu na ich budowę
spowalniają metabolizm i utrudniają spalanie tłuszczu. Mogą nawet zaburzać
przemianę materii. Należy zatem ustrzegać się jego źródeł: margaryn, słonych
przekąsek, żywności instant czy fast food’ów.
Pestycydy – pozostałości pestycydów w
owocach i warzywach znacząco utrudniają przemianę materii, ponieważ w
odpowiednich dawkach są dla naszego organizmu trucizną. Działają toksycznie na
tarczycę, która w znacznym stopniu kontroluje tempo metabolizmu. Aby unikać
pestycydów należy zaopatrywać się w owoce i warzywa w sklepach ze zdrową
żywnością, bądź bardzo dokładnie je myć lub obierać przed zjedzeniem.
Stres– podczas stresu w organizmie znajdują się duże ilości substancji zwanej kortyzolem. Wpływa on negatywnie na proces zużycia energii przez mało efektywne spalanie tłuszczu. W efekcie tempo przemian metabolicznych spada. Przeznacz zatem każdego dnia kilka chwil na relaks. Na pewno wyjdzie Ci to na zdrowie!